RSS

Julkorven

23 Dec

Såhär på lille julafton var det ju hög tid att göra julkorven. Ni vet den där man har på mackan, en helt vanlig rökt påläggskorv, fast vego….

Jag gjorde en korv med seitanbas, ungefär ett paket vetemjöl räckte till två stabbiga korvar om 2 dm. Ni ska dock inte koka den förrens ni fått i alla kryddor, blir lite roligare så.

Blanda er proteindeg med ungefär 2 nävar bulgur, eller nåt annat liknande. Detta för att få lite kornighet och viss utfyllnad, blir roligare konsistens då.
Häll i ganska mycket matfett i någon form, jag använde ca en dl olivolja, men annan olja, smör eller kokosfett funkar också, men tänk på att fast fett försvinner lite, så ta lite mer i så fall.
Krydda efter eget tycke och smak, jag tog enbär, kryddpeppar, lagerblad, lite chili, vitlök och buljong, eftersom jag ville ha lite traditionell smak.
När ni fått rätt smak på det hela kan ni behöva få det lite torrare, så korven inte blir för slemmig. Jag använder kokosmjöl, som är otroligt drygt och proteinrikt. Det kan visserligen kosta rätt mycket, men man behöver bara lite för att få rätt konsistens.

För att få ihop degen kan det behöva koras i mixer/matberedare, kan vara rätt svårt annars.

När ni är nöjda med smaken och konsistensen ska ni rulla in degen i aluminium folie. Gör rullarna så stora ni vill ha korvarna och tänk på att rulla många varv, annars  spricker det lätt. Får man in vatten i, eller om smeten läcker ut blir korven slemmig, men om man rullar den hårt och stänger in den får den lite “skinn” och blir bra på ytan.

Koka rullarna i vatten. Anledning till att koka dem är att proteinet i korven ska stelna, så man skulle nog kunna köra rullarna i ugnen på låg värme istället. Jag kokte mina ca en timme, men har man smalare korvar kör man kortare tid.

Jag gillar ordentligt rökiga korvar och röker därför mina i en klassisk “fiskrök“. En superbra investering! Jag köpte vår för ca 250:- på Coop forum.

Har ni ingen rök, så blanda i en massa liquid smoke och stek korvarna istället.

 

GOD JUL!

 
7 Comments

Posted by on December 23, 2010 in Hemmalagat, Johan, jul, Recept

 

Tags: , , , , ,

7 responses to “Julkorven

  1. mamma

    December 23, 2010 at 7:45 pm

    Ser fram emot att smaka. Nu sitter far och halvsover i soffan. Uppesittarkväll!?

     
  2. Jayne

    December 26, 2010 at 7:40 pm

    wow…säger jag..otroligt…jag fattar inte var du får allt ifrån!!! Du är superduktig!!!!

     
  3. mamma

    December 27, 2010 at 8:31 pm

    Vi har något i kylskåpet som luktar rökt.
    Ni glömde en hel korv.

     
  4. matikvadrat

    December 27, 2010 at 11:51 pm

    ja, satan också, men vi kanske kommer och hämtar den imorgon. Passar nog på att åka lite spark isåfall😀

     
  5. Emanuel

    July 26, 2011 at 1:12 pm

    Kallröken från http://www.carnivor.se kan vara ett alternativ till en fiskröken som Matikvadrat nämner. De har också en massa andra tilbehör för att göra korv.-

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: