RSS

Galettekaka med lingon och tjinuskisås

05 Oct

8 bitar
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör
  • 15 g jäst
  • 2 msk vatten
  • 1 ägg
Fyllning:
  • 25 g smör, i små bitar
  • 3 msk socker
  • vatten
Ugnstemperatur
  • 250º
Fyllning i avsvalnad kaka
  • ca 4 dl färska eller frysta lingon
  • Tjinuskisås
Tjinuskisås
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 dl socker

Häll grädde och socker i en tjockbottnad stekpanna eller gryta och rör om.  Koka på svag värme ca 45 minuter tills såsen blivit gulbrun, tjock och smakar kola.

Gör kakan så här

Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke.

Lägg i fettet och finfördela det i blandningen.

Vispa ihop  vatnet med ägget. Häll äggblandningen i bunken och knåda snabbt ihop till en deg. Eller blanda alltsammans i en matberedare.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rund kaka (ca 24 cm i diameter). Lägg kakan på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och vik upp degen till en ca 2 cm bred kant runt om. Klicka ut fettet jämnt över kakan och strö på sockret.

Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter. Om man stänker lite vatten över den nygräddade kakan blir den glansig på ytan. Går bra att frysa.

  • Låt kakan svalna
  • häll i lingon
  • ringla tjinuskisåsen på lingon

Klart att avnjutas

Receptet på galettekakan är från Coop, men kraftigt modifierat från en saffransgalettekaka som också verkar supergod! Tjinuskisåsen är också från coop, fast jag struntade i vaniljstången som ingår i originalreceptet.

 
 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: