RSS

Baktips och surdegstomatbullar

02 Dec

Det är väldigt roligt att baka med surdeg och för er som inte har vågat er på det än har jag ett par tips:

  • Var inte rädd för att knåda för hand om du inte har en assistent, det blir gratis träning.
  • Skaffa en digitalvåg.
  • Börja med Pain de Martin‘s Folklevain, baka det ett par gånger och följ receptet.
  • Ha inte i för mycket mjöl. Det blir torrt och tråkigt.
  • Börja experimentera. Om du bara låter det jäsa så blir det bröd. Man kan ha i typ vad som helst.

Sätt i gång nu!

 

På Malmöhus slotts julmarknad i söndags, smakade vi några väldigt goda små avlånga bullar med tomat och frö i som var bakade av Flickorna Fläderblom. Jag blev så inspirerad att jag gick hem och satte en surdegmed tomat. Det här var vad jag ungefärligen hade i:

  1. Fördeg:
    150g vetesur, det man får över i steg 4 i martins recept
    150g vetemjöl
    110g vatten
  2. Huvuddegen:
    All fördeg
    1 burk (400g) hela skalade tomater, mixade med en hel del kryddor och 2 vitlöksklyftor.
    650-750g vetemjöl
    1 näve linfrö
    1 näve pumpafrö
    15-20g salt

Fördegen rörde jag ihop så den blev som filmjölk, kanske lite tjockare. Den fick stå 3 timmar. När det sen var dags för huvuddegen mixade jag mina tomater med paprikapulver, vitlök, chilipulver och peppar. Detta blandade jag sen med fördegen, mjölet och fröna och knådade i 20 minuter.
Jag behövde rätt mycket mjöl, men degen ska vara kladdig. När man har knådat ett tag så märker man hur degen utvecklas och blir seg, nästan som häftmassa eller ett vältuggat tuggummi.
Låt sen degen vila i ca 20 min.

Efter vila såg min deg ut så här:
pb301700

Efter degen och mina underarmar fått vila drog jag i saltet och knådade ett bra tag till, saltet kan vara rätt svårt att få in. Degen fick sen jäsa några timmar till i plastlåda. Innan vi gick och la oss på kvällen gjorde jag avlånga bullar av degen, la dem på två plåtar och placerade dem i kylskåpet över natten.
På morgonen gräddade jag dem i 230° i ca 30 min på förvärmd plåt.
Jag använde bara ekologiska ingredienser.

Så här gott blev resultatet.
pc011710

Faktiskt godare än originalet!

 
Leave a comment

Posted by on December 2, 2008 in bakning, bröd, Hemmalagat, Johan, Recept

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: