RSS

Levain och naan

24 Sep

Det här som ser mysko ut och står på vårt akvarium, är ett första försök till att sätta en sats levain, så man kan baka finfint surdegsbröd på franskt sätt utan vanlig jäst. Receptet är hämtat från Jan Hedh och Klas Anderssons bok Bröd, dock så gjorde jag bara en fjärdedels sats, eftersom det är första gången. Så om ca sex dagar hoppas jag på riktigt gott bröd!

Här är grundreceptets ingredienser för russinjästen:

1000g vatten (30-35°)
500g russin
250g socker
100g honung

Blanda allt i en glasburk (plast går nog också bra), så sockret löser sig, och ställ på varm plats (26-30°) i 4-6 dagar och skaka en gång om dan. När den har jäst färdigt (det märker ni nog), så sila bort russinen och förvara  den i kylskåp tills ni ska använda den.
Hur ni sen bakar bröd med den får ni läsa i boken, eller när jag själv har gjort det om en vecka.

Det som står brevid under en bakduk är en deg som ska bli naanbröd, jag ska laga indiskt idag…

 
1 Comment

Posted by on September 24, 2008 in bakning, bröd, Hemmalagat, Johan, Recept

 

Tags: , , , , , , ,

One response to “Levain och naan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: